Tannkjøtt

Her leser du om..

Tegn på tannkjøttbetennelse

Et friskt tannkjøtt er lyserødt og fast. Det kan være vanskelig å oppdage betennelse i tannkjøttet selv, fordi det ofte opptrer med lite eller ingen smerter.

Er tannkjøttet rødt, hovent og ømt, kan dette være tegn på tannkjøttbetennelse. Andre tegn kan være at man begynner å blø fra tannkjøttet ved pussing eller ved bruk av tanntråd eller tannstikker.

Blir ikke tennene rengjort hver dag, kan det utvikle seg gingivitt eller periodontitt. Gingivitt er betennelse i tannkjøttet uten tap av tannfeste, og behandles ved god munnhygiene og rens av tennene. Periodontitt er en mer alvorlig tannkjøttbetennelse med tap av tannfeste, og den utvikler seg over tid. Dette ble tidligere omtalt som pyrea, som er det samme som periodontitt.

Hvis nevnte symptomer oppstår bør man oppsøke en tannpleier eller tannlege for å få stilt riktig diagnose, og få behandling for sykdommen. Ved diagnosen periodontitt er målet å stanse utviklingen av sykdommen. Pasienten får grundig veiledning og opplæring i daglig renhold av tennene, noe som er avgjørende for et godt resultat av behandlingen. Tannpleier utfører en grundig rens både over og under tannkjøttet, ofte med bedøvelse, for å fjerne tannstein og bakteriebelegg. Dersom sykdommen er alvorlig, og tapet av tannfeste er omfattende, kan det være nødvendig med supplerende behandling. Man bør henvises spesialist i periodontitt, dersom sykdommen er alvorlig. Målet med behandlingen er å bevare egne tenner og oppnå friske forhold i munnhulen.

For å forhindre og avgrense utviklingen av tannkjøttbetennelse er det avgjørende med god munnhygiene og regelmessig profesjonell rens. Den viktigste jobben gjør du selv ved å pusse godt i overgangen mellom tannkjøtt og tann, og holde det rent mellom tennene.

Tegn på tannkjøttbetennelse
Opplever du ett eller flere av disse symptomene, bør du være oppmerksom på at du kan ha en tannkjøttbetennelse:

  • Tannkjøtt som blør lett og føles ømt
  • Vedvarende hovent tannkjøtt
  • Løse tenner
  • Tannkjøttet utseende forandres
  • Stadig dårlig ånde

Varsler om annen sykdom
Tannkjøttet opptrer også som en slags alarmklokke for sykdommer andre steder i kroppen. Har du ofte betent tannkjøtt, kan det indikere at du har en autoimmun sykdom.

Du kan få betent tannkjøtt både av påvirkning fra medisiner, og av systemiske årsaker.

Revmatisme og diabetes er eksempler på slike sykdommer som kan gi betennelser i tannkjøttet. Mistenker du at det kan være en sammenheng mellom betennelser i tannkjøttet ditt og sykdom, bør du ta kontakt med tannpleier/tannlege eller legen din..

Kronisk sykdom som kommer snikende
Det finnes i hovedsak to typer tannkjøttsykdommer. Det er gingivitt og periodontitt (pyrea).

  • Gingivitt er en tannkjøttbetennelse som kjennetegnes ved hevelse, blødning og rødhet, og er reversibel. Dvs at du ved god munnhygiene og tannrens, kan  bli kvitt betennelsen.
  • Periodontitt er en ikke reversibel sykdom, dvs at tannen mister beinfeste som ikke vokser ut igjen og som gjør at tennene kan løsne.

Tilstanden skyldes bakteriebelegg som vokser nedover på roten, og det dannes en tannkjøttslomme med belegg og tannstein. Dette området er det  umulig å nå med tannbørsten. Det er derfor du skal bruke tannstikker, flaskebørste eller tanntråd i den daglige rengjøringen i tillegg til tannbørsten. For behandling av periodontitt, må du ha profesjonell hjelp av tannpleier eller tannlege.

Symptomene er de samme som ved gingivitt, altså ømt og blødende tannkjøtt.

I tillegg kan symptomene være at tennene blir løsere, flytter på seg, at det siver ut puss, og at det kjennes ømt å tygge.

Har du friskt tannkjøtt?

Friskt tannkjøtt er blekt rosa og stramt rundt tennene. Friskt tannkjøtt blør ikke når du pusser tennene.
Du kan ha en alvorlig tannkjøttsykdom uten å merke noe. Egeninnsats er det aller viktigste for å sikre god munnhelse og sunt tannkjøtt.

God, daglig munnhygiene er viktigst. Det vil si rengjøring med tannbørste og rengjøring mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster/flaskebørster.

Det er også viktig at tennene regelmessig undersøkes av tannpleier, slik at du får utført profesjonell rengjøring når det trengs.

Bakteriebelegget på tennene kan starte en betennelse som igjen kan påvirkes av forskjellige medisiner, allmennsykdommer og røyking. Tannpleierne kan gi deg råd og veiledning, også om røykeslutt!

Blødende tannkjøtt

Dårlig renhold av tennene kan føre til betennelser og sykt tannkjøtt. I verste fall kan tenner løsne.

En liten betennelse i tannkjøttet kan bli bedre med grundig tannpuss i noen dager. Dersom du ikke opplever bedring kan du kontakte tannpleier som kan se på årsak og gi deg råd for hvordan du kan løse problemet.

Blør du i tannkjøttet innimellom kan det være at du har slurvet med tannpussen på et sted eller område. Prøv først å være ekstra nøye i noen dager og se om det blir bedre. Det kan være at blødningen skyldes tannstein som setter seg på tennene og gjør at det blir betennelse i tannkjøttet. Blødning i tannkjøttet kan imidlertid også være indikasjon på en mer alvorlig tannkjøttsykdom, periodontitt, som i verste fall kan føre til tap av tennene.

Det er derfor viktig å oppsøke tannpleier når man oppdager blødning fra tannkjøttet.

Tannpleierens beste råd
Tannpleieren understreker at det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannkjøttbetennelse, er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres.

Det aller viktigste er det vi kaller mekanisk rengjøring. Det vil si grundig tannpuss i minst to minutter to ganger daglig sammen med rengjøring mellom tennene. Ofte anbefales tanntråd til unge mennesker. Deretter går en over til mellomromsbørster etter hvert som pasienten blir eldre og mellomrommene mellom tennene blir større.

Løsning

  • Puss tennene godt to ganger om dagen.
  • Vær også nøye med renholdet mellom tennene. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørster.
  • Ta kontakt med tannpleier ved blødning i tannkjøttet. De kan i tillegg til behandling gi deg råd og veiledning om forebygging av sykdom.