artikkel_023

God tannhelse minsker faren for alvorlige sykdommer

Periodontale sykdommer er en fellesbetegnelse for sykdommer i tennenes festeapparat i kjeven. Dette er bakterieinfeksjoner som arter seg som lokale betennelser i tannkjøttet, gingivitt, eller som mer alvorlig betennelse i tannkjøttet med nedbrytning av kjevebenet, periodontitt.

Periodontitt og diabetes påvirker hverandre gjensidig.

Personer med diabetes er 2-4 ganger mer utsatt for periodontale sykdom enn ikke-diabetikere. Særlig gjelder dette de som har hatt diabetes lenge og som har dårlig blodglukosekontroll. Dette skyldes blant annet forhold som nedsatt funksjon av de hvite blodlegemer og forandret kollagenstoffskifte. Forandringene leder til nedsatt forsvar mot infeksjoner som f.eks tannkjøttsbetennelse, og langsommere tilhelingsprosess ved reparasjon etter behandling.  Har du problemer med tannkjøttet, påvirkes langtidsblodsukkeret og dermed kan det oppstå en forverring av diabetessykdommen. Dermed påvirker tannhelsen diabetestilstanden og diabetes påvirker tannhelsen.

Periodontitt kan som regel forebygges og behandles med godt resultat dersom behandlingen startes tidlig hos tannpleier. Personer med diabetes bør vie sin tannhelse spesiell oppmerksomhet med god munnhygiene, korrekt tannpuss med myk tannbørste og renhold mellom tennene. Gå til tannpleieren å få veiledning i hvordan du kan ta vare på din tannhelse. Som diabetiker er du ekstra utsatt for problem med tannkjøttet.

Generelt yter Folketrygden stønad for inntil fire behandlinger pr år hos tannpleier eller tannlege til systematisk tannrens (fjerning av bakterielt plakk og tannstein) ved diagnosen periodontitt. Ved tanntap pga. periodontitt, kan det ytes støtte til innsetning av implantater hos offentlige godkjente spesialister.

Finn din nærmeste tannpleier, ved å fylle ut søkefeltet nedenfor.

 

Publisert: 26. September 2014

Finn din tannpleier

Aktuelt:

Filmer mot tannbehandlingsangst.

Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, >>>

Pent smil med frisk ånde

Når fikk du sist sjekket tennene? >>>

Tannpleie med regulering

Hvert tredje barn trenger regulering for >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 9202 Grønland, 0134 Oslo
Besøksadresse: Lakkegata 23, 0187 Oslo
Alle henvendelser i resepsjonen, 1. etasje
E-post: ntpf@delta.no