artikkel_022

Tannpleie med regulering

Hvert tredje barn trenger regulering for å få rettet opp tannstillingen. Men hvordan kan man da sørge for bra rengjøring av tennene? PlussTid gir råd om tannpleie. Selv om man har lært å pusse tennene som liten, kan det virke litt vanskelig når man får regulering på.

Vær forsiktig med hva du spiser, du bør unngå følgende:

  • Hard mat f.eks. karameller, harde sukkertøy, pizza skorper
  • Seig, deigete, klebrig mat eks. tyggegummi
  • Sukkerholdige matvarer and drikker eks. leskedrikker

Vær forsiktig med hva og hvordan du spiser. Harde frukter og grønnsaker som epler, gulrøtter må kuttes i små biter før du spiser.

Rengjøre tannregulering

Rene tenner når du har regulering er først og fremst et spørsmål om å ta seg god tid og vite hva du skal gjøre, sier tannpleier Anne-Mai Nilsen.

Med riktig pusseteknikk og riktig tannbørste – helst en liten som lettere kommer til – er det mulig å holde det helt rent rundt festene for reguleringen. Når du får satt på reguleringen, vil tannpleieren vise deg riktig børsteteknikk og hjelpe til med å finne riktig børstetype. Det anbefales også å bruke fluortannkrem og daglig fluorskylling for å forebygge karies (hull i tennene), i følge tannpleieren.

Tannstikker og tanntråd
Det kan virke vanskelig å komme til mellom tennene når det står en streng i veien. Men med litt øvelse er tannstikker og tanntråd en effektiv måte å få rengjort på. For å bruke tanntråd må du skaffe deg en tanntrådholder som gjør det mulig å komme til mellom reguleringsfestene og tannkjøttkanten.

Hinder
Husk at reguleringen kan være til hinder for naturlig rengjøring. Reguleringen gjør at området langs tannkjøttkanten ikke blir så lett rengjort av spyttet når du spiser. Derfor er det tannbørsten som i hovedsak må sørge for renholdet.

Finn din nærmeste tannpleier, ved å fylle ut søkefeltet nedenfor.

Publisert: 11. September 2014

Finn din tannpleier

Aktuelt:

Filmer mot tannbehandlingsangst.

Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, >>>

Pent smil med frisk ånde

Når fikk du sist sjekket tennene? >>>

God tannhelse minsker faren for alvorlige sykdommer

Periodontale sykdommer er en fellesbetegnelse for >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 9202 Grønland, 0134 Oslo
Besøksadresse: Lakkegata 23, 0187 Oslo
Alle henvendelser i resepsjonen, 1. etasje
E-post: ntpf@delta.no