tannstein

Tannstein

Tannstein er et hardt belegg som sitter langs tannkjøttet, spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Som regel består det av forkalket plakk, det vil si bakteriebelegg som har vært festet til tannen i lang tid. Tannstein kan også oppstå uten at det er plakk tilstede. Dette skjer ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten.

Tannstein kommer når mineraler fra spytt binder seg med plakk (belegg) på tennene og forsteines. Tannsteinen har en ru overflate som er ideelt grunnlag for mer plakkdannelse. Noen får mye tannstein, mens andre får lite. Dette avhenger av spyttets sammensetning og den enkeltes pusserutiner.

Bakteriene i plakket produserer syre som kan føre til hull i tennene, i tillegg til illeluktende svovelforbindelser som gir dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan tannstein føre til tannkjøttbetennelse (gingivitt) eller i verste fall løse tenner (periodontitt).

Hvis du har tannstein er det lett å få misfarginger på tennene, for eksempel fra kaffe, te, vin, tobakk og soya.

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres.

Puss tennene grundig og bruk tanntråd/tannstikker/mellomromsbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene.

Er du usikker på om pusseteknikken din er god, kan du be om hjelp av tannpleier. Vil du teste pusseteknikken din hjemme, kan du bruke plakkontroll-tabletter som du bruker etter at du har pusset tennene og skylt godt med vann. Tablettene skal tygges og holdes i munnen i 30 sekunder før de spyttes ut og munnen skylles. Dersom det er plakk igjen på tennene blir dette farget rødt, og man pusser tennene på nytt for å få bort all farge. Tablettene brukes med jevne mellomrom for å kontrollere pusseteknikken.

Munnskyllevæsker som innholder eteriske oljer, sorbitol og xylitol kan bidra til å bekjempe dannelsen av plakk. Ved å redusere mengde plakk kan du forhindre at det danner seg tannstein. Munnskyll som i tillegg inneholder sinkklorid kan også hjelpe med å motvirke nydannelse av tannstein.

Hvordan redusere mengden tannstein:

  • Puss tennene 2 ganger daglig
  • Bruk tanntråd, tannstikker og mellomrombørster mellom tennene

Gå regelmessig til en tannpleier for profesjonell tannrengjøring.

Aktuelt:

Filmer mot tannbehandlingsangst.

Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, >>>

Pent smil med frisk ånde

Når fikk du sist sjekket tennene? >>>

God tannhelse minsker faren for alvorlige sykdommer

Periodontale sykdommer er en fellesbetegnelse for >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 9202 Grønland, 0134 Oslo
Besøksadresse: Lakkegata 23, 0187 Oslo
Alle henvendelser i resepsjonen, 1. etasje
E-post: ntpf@delta.no