tannkjott

Tannkjøtt

Tannkjøtt

Et friskt tannkjøtt er lyserødt og fast. Det kan være vanskelig å oppdage betennelse i tannkjøttet selv, fordi det ofte opptrer med lite eller ingen smerter. Er tannkjøttet rødt, hovent og ømt, kan dette være tegn på tannkjøttbetennelse. Andre tegn kan være at man begynner å blø fra tannkjøttet ved pussing eller ved bruk av tanntråd eller tannstikker.

Blir ikke tennene rengjort hver dag, kan det utvikle seg gingivitt eller periodontitt. Gingivitt er tannkjøttbetennelse uten tap av tannfeste, og behandles ved god munnhygiene og rens av tennene. Periodontitt er en mer alvorlig tannkjøttbetennelse med tap av tannfeste, og den utvikler seg over tid. Dette ble tidligere omtalt som pyrea, og er det samme som periodontitt.

Hvis nevnte symptomer oppstår bør man oppsøke en tannpleier eller tannlege for å få stilt riktig diagnose, og få behandling for sykdommen. Ved diagnosen periodontitt er målet å stanse utviklingen av sykdommen. Pasienten får grundig veiledning og opplæring i daglig renhold av tennene, noe som er avgjørende for et godt resultat av behandlingen. Tannpleier utfører en grundig rens både over og under tannkjøttet, ofte med bedøvelse, for å fjerne tannstein og bakteriebelegg. Dersom sykdommen er alvorlig, og tapet av tannfeste er omfattende, kan det være nødvendig med supplerende behandling. Man bør henvises spesialist i periodontitt, dersom sykdommen er alvorlig. Målet med behandlingen er å bevare egne tenner og oppnå friske forhold i munnhulen.

For å forhindre og avgrense utviklingen av tannkjøttbetennelse er det avgjørende med god munnhygiene og regelmessig profesjonell rens. Den viktigste jobben gjør du selv ved å pusse godt i overgangen mellom tannkjøtt og tann, og holde det rent mellom tennene.

Aktuelt:

Hva dekkes av utgifter til tannbehandling for voksne?

Lurer du på hva som dekkes >>>

Ost kan være bra for tennene

Ikke et vondt ord om søte >>>

Filmer mot tannbehandlingsangst.

Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 446 Sentrum, 0104 Oslo
E-post: post@tannpleier.no