Munnhelse

Her leser du om..

Gode råd for god munnhygiene

God tannhelse er viktig og undersøkelser viser at munnhelse har stor innvirkning på livskvaliteten vår. På nettsiden vår får du kunnskap om hvordan du kan ta vare på din munnhelse.

Steller du tennene riktig, skal de normalt holde hele livet.

  • Puss tennene og rengjør mellom tennene hver morgen og kveld.
  • Bytt tannbørste så snart busten spriker, men minimum fire ganger i året.
  • Bruk gjerne fluortabletter eller fluorskyllevann i tillegg hvis du er ekstra utsatt for å få hull i tennene.
  • Ha faste måltider og begrense. 
  • Drikk vann som tørstedrikk mellom måltidene.
  • Unngå sukkerholdig snacks mellom måltider og ved sengetid.

Når man børster med en vanlig tannbørste rengjøres tre av tannens fem sider. Mellom tennene samler det seg lett bakterier og belegg som ikke kan børstes bort med vanlig tannbørste. Studier viser viktigheten av å holde alle fem flatene rene for å unngå hull og tannkjøttsykdommer.

  • Tanntråd og tanntrådholder gjør jobben enklere for deg selv eller hvis du skal hjelpe andre.
  • Tannstikker av plast eller tre bør ha en naturlig plass på middagsbordet.
  • Mellomromsbørster (flaskebørster) fjerner effektivt belegg mellom tennene og er praktiske der avstanden mellom tennene er store.
  • Solobørste har en liten bust som kommer lett til over alt.

Snakk med en tannpleier for hvilke hjelpemidler som er best for deg.

Munnhelse er viktig for helsen generelt. Munnhelsen påvirker deg både fysisk, psykisk og sosialt. Og har betydning for selvtilliten og dårlig munnhelse kan være en stor belastning.

God munnhelse handler om mye mer enn rette, hvite tenner.

Diabetes og munnhelse

Diabetes og munnhelse er tett knyttet sammen. Diabetes kan svekke immunforsvaret, slik at kroppens motstand mot infeksjoner blir svakere. Bakterier og virus kan lettere formere seg, og blant annet forårsake betennelse i tannkjøttet. Hvis betennelsen blir varig, kan tennenes festeapparat svekkes og tennene kan løsne. Derfor har pasienter med diabetes spesielt god grunn til å holde tennene og mellomrommene rene daglig.

Dersom blodsukkeret er dårlig regulert, kan det føre til økt risiko for sykdommer i munnen. Og sykdommer i munnen kan igjen påvirke reguleringen av blodsukkeret.
På tannklinikken kan du få informasjon og veiledning om hva du selv kan gjøre for å redusere mulige problemer med tenner og tannkjøtt. 

I det nedlastbare dokumentet Diabetes og munnhelse finner du gode råd og informasjon utarbeidet av Diabetesforbundet, Norsk Tannpleierforening og Den norske tannlegeforening i forbindelse med diabetesdagen.

Last ned Diabetes og munnhelse Pasient