artikkel_016

Kvinner som røyker, risikerer tanntap

Kvinner i overgangsalderen som har røkt mer enn 20 sigaretter daglig har større risiko for tanntap enn ikke-røykende kvinner.

I dagens Norge beholder både menn og kvinner tennene hele livet i større grad enn tideligere, men blant storrøykende kvinner etter ovrgangsalderen er det større grunn til bekymring.

Dette rapporterer doktorgradsstudent og førsteforfatter Xiaodan Mai ved University at Buffalo, USA.

Særlig kvinner etter overgangsalderen, som har røykt en pakke om dagen i 25 år eller mer, opplever oftere å miste tennene. Disse kvinnene hadde seks ganger større sannsynlighet for tanntap som følge av tannkjøttsykdommen periodontitt enn ikke-røykende medsøstre.

En utbredt tilstand

Kvinner har fått nok en grunn til å stumpe røyken. Tanntap som følge av periodontitt er en utbredt tilstand hos kvinner etter overgangsalderen, fastslår doktorgradsstudenten. Det påvirker i stor grad både kosthold, utseende og den generelle livskvaliteten. I Norge er periodontitt viktigste årsak til tanntap etter fylte 45 år.

Røyking gjør at sykdommen utvikles raskere.

Forskerne påpeker at røyking kan sette fart på utviklingen av tannkjøttsykdommen og i tillegg ser det ut til at problemene med tanntap er større hos kvinner enn menn. Uavhengig av om tannhygienen til disse kvinnene har vært bedre, og at de har gått oftere til tannbehandling, så er det en klar tendens at kvinner etter menopausen generelt har større grad av tanntap enn menn i samme alder.

Forskning på kreft, sett i lys av periodontitt

Xiaodan Mai og hennes kolleger starter opp en forskning som blant annet går på om røykere med periodontitt kan ha en økt risiko for noen krefttyper, sammenlignet med røykere som ikke har tannkjøttsykdommen.

Kilde: vg.no

Publisert: 19. Mars 2014

Finn din tannpleier

Aktuelt:

Pent smil med frisk ånde

Når fikk du sist sjekket tennene? >>>

God tannhelse minsker faren for alvorlige sykdommer

Periodontale sykdommer er en fellesbetegnelse for >>>

Tannpleie med regulering

Hvert tredje barn trenger regulering for >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 9202 Grønland, 0134 Oslo
Besøksadresse: Lakkegata 23, 0187 Oslo
Alle henvendelser i resepsjonen, 1. etasje
E-post: ntpf@delta.no