
Hvor hardt skal du pusse?
Det ideelle er å pusse tennene med noe som omtrent tilsvarer 25 grams trykk. Legg hånda på en kjøkkenvekt, så ser du hvor lite trykk som skal til!
Dette er ikke basert på vitenskapelig forskning, men er en huskeregel for å illustrere at de fleste bruker alt for mye trykk når de pusser.
Skader ved for hard tannpuss
Tannpussen skal gjøre tennene rene ved å fjerne bakteriebelegg/plakk, og den skal tilføre tennene fluor morgen og kveld. Begge deler er like viktig. Å holde tennene rene for bakterier og plakk viser seg også å være godt for å unngå hjerte- og karlidelser.
Dersom du pusser for hardt, er det tannkjøttet og emaljen som får unngjelde.
Vi ser ofte skader på tennene etter for hard tannpuss. Tannkjøttet trekker seg tilbake, og det åpner tannhalser. Vanligvis begynner tannkjøttet der emaljen slutter, mens resten av tannen er dekket av tannkjøtt og benvev. Når du pusser for hardt vil tannkjøttet trekke seg oppover. Noen pusser så mye og så hardt at deler av roten blir blottlagt.
Ising i tennene
Skader etter for hard tannpuss kan ikke reverseres. Men i hvor stor grad folk plages av dette, er individuelt.
Slitasjeskader på tennene.
Ofte ser vi at det er tre typer slitasjeskader som gjentar seg.
- Tannattrisjon, det vil si at man gnisser emaljen av tennene gjennom å ”skjære tenner”, og dermed gjør dem kortere.
- Tannabrasjon, som oppstår når man mekanisk fjerner frisk tannsubstans med tannbørsten.
- Tannerosjon, som vil si tap av frisk tannsubstans forårsaket av kjemiske stoffer. Syreskader er et vanlig eksempel her.
Kilde: Norsk Tannvern, Klikk, Norsk Tannpleierforening
Publisert: 19. Mars 2014
Finn din tannpleier