artikkel_001

Har du friskt tannkjøtt?

Har du friskt tannkjøtt?
Du kan ha en alvorlig tannkjøttsykdom uten å merke noe. Egeninnsats er det aller viktigste for å sikre god munnhelse og sunt tannkjøtt.

God, daglig munnhygiene er viktigst. Det vil si rengjøring med tannbørste og rengjøring mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster/flaskebørster.

Det er også viktig at tennene regelmessig undersøkes av tannpleier, slik at du får utført profesjonell rengjøring når det trengs.

Bakteriebelegget på tennene kan starte en betennelse som igjen kan påvirkes av forskjellige medisiner, allmennsykdommer og røyking. Tannpleierne kan gi deg råd og veiledning, også om røykeslutt!

Tegn på tannkjøttbetennelse
Opplever du ett eller flere av disse symptomene, bør du være oppmerksom på at du kan ha en tannkjøttbetennelse:

  • Tannkjøtt som blør lett og føles ømt
  • Vedvarende hovent tannkjøtt
  • Løse tenner
  • Tannkjøttet utseende forandres
  • Stadig dårlig ånde

Varsler om annen sykdom
Tannkjøttet opptrer også som en slags alarmklokke for sykdommer andre steder i kroppen. Har du ofte betent tannkjøtt, kan det indikere at du har en autoimmun sykdom.

Du kan få betent tannkjøtt både av påvirkning fra medisiner, og av systemiske årsaker.

Revmatisme og diabetes er eksempler på slike sykdommer som kan gi betennelser i tannkjøttet. Mistenker du at det kan være en sammenheng mellom betennelser i tannkjøttet ditt og sykdom, bør du ta kontakt med tannpleier/tannlege eller legen din..

Kronisk sykdom som kommer snikende
Det finnes i hovedsak to typer tannkjøttsykdommer. Det er gingivitt og periodontitt (pyrea).

  • Gingivitt er en tannkjøttbetennelse som kjennetegnes ved hevelse, blødning og rødhet, og er reversibel. Dvs at du ved god munnhygiene og tannrens, kan  bli kvitt betennelsen.
  • Periodontitt er en ikke reversibel sykdom, dvs at tannen mister beinfeste som ikke vokser ut igjen og som gjør at tennene kan løsne.

Tilstanden skyldes bakteriebelegg som vokser nedover på roten, og det dannes en tannkjøttslomme med belegg og tannstein. Dette området er det  umulig å nå med tannbørsten. Det er derfor du skal bruke tannstikker, flaskebørste eller tanntråd i den daglige rengjøringen i tillegg til tannbørsten. For behandling av periodontitt, må du ha profesjonell hjelp av tannpleier eller tannlege.

Symptomene er de samme som ved gingivitt, altså ømt og blødende tannkjøtt.

I tillegg kan symptomene være at tennene blir løsere, flytter på seg, at det siver ut puss, og at det kjennes ømt å tygge.

Svært vanlig
Periodontitt forekommer  i ulik alvorlighetsgrad og kan ramme nesten halvparten av alle over 40 år.

Mellom 5-10 prosent rammes av alvorlig periodontitt. Det er derfor viktig å gå jevnlig til tannpleier for å kommunisere tannhelse og kontrollere tannkjøttet.

Plakk er et belegg som stadig dannes på tennene våre. Belegget består av bakterier som finnes i munnen hos alle. Dersom plakk ikke fjernes vil det forkalkes og danne tannstein. Bakteriebelegg og tannstein langs tannkjøttsranden irriterer tannkjøttet og det utvikles en betennelse.

Tannkjøttet blir rødt, hovent og kan sitte litt mindre stramt rundt tennene. Ved tannpuss og rensing mellom tennene merker du at tannkjøttet blør lettere. Noen opplever også at de får dårlig ånde.

Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er svært vanlig og forsvinner med god tannhygiene. Ubehandlet betennelse kan hos noen gå dypere i vevet og medføre tap av støttevev og bein rundt tennene. Slik betennelse kalles periodontitt, eller tannfestesykdom da den i alvorlige tilfeller fører til at tennene løsner.

Munntørrhet, røyking, hyppige sukkerholdige måltider og dårlig munnhygiene øker risikoen for å få tannkjøttbetennelse. Gravide og personer med diabetes er også mer utsatt.

Tannpleierens beste råd
Tannpleierene understreker at det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannkjøttbetennelse, er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres.

Det aller viktigste er det vi kaller mekanisk rengjøring. Det vil si grundig tannpuss i minst to minutter to ganger daglig sammen med rengjøring mellom tennene. Ofte anbefales tanntråd til unge mennesker. Deretter går en over til mellomromsbørster etter hvert som pasienten blir eldre og mellomrommene mellom tennene blir større.

Har du allerede en tannkjøttbetennelse, eller er plaget med gjentatte betennelser til tross for god munnhygiene, kan du bruke produkter som inneholder det bakteriedrepende stoffet klorheksidin.

Kilde: Norsk Tannvern, Klikk, Norsk Tannpleierforening

Publisert: 18. Mars 2014

Finn din tannpleier

Aktuelt:

Hva dekkes av utgifter til tannbehandling for voksne?

Lurer du på hva som dekkes >>>

Filmer mot tannbehandlingsangst.

Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, >>>

Pent smil med frisk ånde

Når fikk du sist sjekket tennene? >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 446 Sentrum, 0104 Oslo
E-post: post@tannpleier.no