Forebygging

Her leser du om..

Undersøkelse og veiledning

Med enkle grep kan du selv påvirke din tann- og munnhelse. God daglig munnhygiene og gode kostholdsvaner hjelper deg til å bevare et sunt og pent smil.

Regelmessig undersøkelse av tenner og munnhule bidrar til stabil og god tannhelse. Ved å ta røntgenbilder og klinisk undersøkelse kan tannpleieren din avdekke behandlingsbehov som ikke nødvendigvis gir symptomer.

Tannpleieren din vil veilede deg i hvordan du best mulig kan opprettholde tilfredsstillende tannhelse gjennom å gi kostholdsråd, instruksjon/informasjon om bruk av tannkost og redskaper som holder det rent mellom tennene samt legge en individuell behandlingsplan etter dine behov.

God munnhygiene er viktig. Dersom du holder tennene dine rene hver dag beholder du en god munnhelse, og unngår dårlig ånde som skyldes bakterier.

Det er kanskje ikke så godt kjent, men god munnhygiene kan faktisk forebygge andre sykdommer. Ulike forskningsresultater viser blant annet en sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og hjerteinfarkt og diabetes. Diabetikere bør absolutt passe på å ha god munnhygiene, forsking viser at munnhelsen har stor påvirkning på diabetes.

Munnhelse og generell helse

God munnhygiene kan forebygge andre sykdommer i kroppen og forskning viser sammenheng mellom ubehandlet tannkjøttbetennelse og f.eks. hjerteinfarkt og diabetes.

Undersøkelser har vist at munnhulebakterier kan komme inn i blodstrømmen og føres gjennom kroppen. Derfor er god munnhygiene viktig ikke bare for å forebygge eller behandle sykdommer i munnhulen, men også for å bidra til god allmennhelse.

Helsedirektoratet publiserte høsten 2021 en rapport med Kunnskapsoppsummering om sammenheng mellom den orale og generelle helse 

Les hele rapporten her

Periodontitt

Nesten halvparten av Norges voksne befolkning har sykdommen periodontitt. Periodontale sykdommer er en fellesbetegnelse for sykdommer i tennenes festeapparat i kjeven. Dette er bakterieinfeksjoner som arter seg som lokale betennelser i tannkjøttet, gingivitt, eller som mer alvorlig betennelse i tannkjøttet med nedbrytning av kjevebenet, periodontitt.

Går en med ubehandlet periodontitt kan man i verste fall miste tenner, da festet til tennene til slutt blir så svakt at tannen må trekkes.

Generelt yter Folketrygden stønad for inntil fjorten behandlinger pr år hos tannpleier eller tannlege til systematisk tannrens (fjerning av bakterielt plakk og tannstein) ved diagnosen periodontitt. Ved tanntap pga. periodontitt, kan det ytes støtte til innsetning av implantater hos offentlige godkjente spesialister.

Gode munnhygienevaner og regelmessig, systematisk rens og puss av tennene hos tannpleier er viktig for å få fjernet plakk og tannstein. Sykdommen gir ingen tydelige symptomer, og rammer sjelden mennesker under 30 år.

Alle, uansett hvilket utgangspunkt man har (egne tenner, implantat, kroner, proteser), vil ha nytte av daglig optimal munnhygiene og individuelle tilpassede besøk hos tannpleier. Ved å legge inn en god innsats hver dag minimerer man risikoen for å utvikle f.eks. alvorlig periodontitt og man beholder egne tenner lenger.

God munnhelse minsker faren for alvorlige sykdommer

Periodontitt og diabetes påvirker hverandre gjensidig.

Personer med diabetes er 2-4 ganger mer utsatt for periodontale sykdom enn ikke-diabetikere. Særlig gjelder dette de som har hatt diabetes lenge og som har dårlig blodglukosekontroll. Dette skyldes blant annet forhold som nedsatt funksjon av de hvite blodlegemer og forandret kollagenstoffskifte. Forandringene leder til nedsatt forsvar mot infeksjoner som f.eks tannkjøttsbetennelse, og langsommere tilhelingsprosess ved reparasjon etter behandling.  Har du problemer med tannkjøttet, påvirkes langtidsblodsukkeret og dermed kan det oppstå en forverring av diabetessykdommen. Dermed påvirker tannhelsen diabetestilstanden og diabetes påvirker tannhelsen.

Mulige effekter av moderat til alvorlig periodontitt

  • Diabetes: 2-4 ganger større risiko
  • Slag: 2 ganger større risiko
  • Kronisk luftveissykdom: 2-5 ganger større risiko
  • Hjerte-karsykdom: 2 ganger større risiko
  • Uønskede svangerskapsutfall: 4-7 ganger større risiko

Sunn livsstil gir sunn munnhelse

Gode treningsvaner og sunt kosthold er også bra for munn- og tannhelsen din.

Lever du et liv med mosjon og med sunt, godt kosthold øker mulighetene for å nå alderdommen med egne tenner i behold.

Færre betennelser

Undersøkelser viser at mosjon ser ut til å bekjempe betennelser i hele kroppen, og at riktig mat påvirker immunforsvaret også mot tannkjøttsykdommer. Er du interessert i sunn livsstil, er du oftest interessert å ta vare på kroppen din og helsen din. Derfor kan også sunn livsstil, bidra til bedre munnhygiene som igjen redusere mengden plakk i munnhulen. Redusert mengde plakk  kan bidra til å avgrense risikoen for å utvikle en alvorlig  tannkjøttsbetennelse.