
Dårlig ånde
Som regel stammer problemet med dårlig ånde fra munnhulen, men årsaken kan også komme fra magen eller halsen.
Sitter i munnhulen
Dårlig ånde, eller halitosis, som er faguttrykket, kan skyldes flere ting:
- Melkeholdige produkter
- Bakterier i munnhulen
- Røyking
- Sykdom
Den aller vanligste årsaken er bakteriebelegg på den bakre delen av tungen, i tillegg til bakterier mellom tennene. Når disse bakteriene brytes ned dannes det svovelholdige gasser som har en ubehagelig lukt. Det finnes gode råd som kan være til hjelp:
God munnhygiene
Det viktige for å opprettholde et sunt miljø i munnhulen, og dermed unngå bakterieoppsamling og dårlig ånde, er at du har god munnhygiene.
Tannpussen morgen og kveld er viktig, men morgenpussen trenger ikke være like grundig som den du foretar om kvelden. Før leggetid anbefales en grundig rengjøring av tennene. Husk også å rengjøre mellom tennene med tanntråd eller tannstikker.
Rommet mellom tennene utgjør cirka en fjerdedel av tannflatene. Dersom du ikke rengjør der, etterlater du mer enn 25 prosent av matrestene og bakteriene. Tanntråd eller tannstikker er effektivt for å fjerne matrester og bakterier som alltid samles mellom tennene.
Velg munnskyll uten alkohol
Munnskyll eller tyggegummi som inneholder zink, kan gi frisk pust en periode og som «overdøver» gassene i utpusten.
- Sørg for å ha god munnhygiene Puss tennene morgen og kveld med en myk tannbørste og fluortannkrem. Børst også den bakre del av tungen.
- Gjør rent mellom tennene med tanntråd eller tannstikkere hver dag. Bruk eventuelt munnskyllevæske som rengjør der tannbørste og tanntråd ikke rekker til.
- Har du mye belegg på tungen, bør du fjerne dette med en tungeskrape.
- Sink kan hjelpe mot dårlig ånde ved å nøytralisere svovel.
- Er du tørr i munnen kan du stimulere spyttproduksjonen ved å bruke sukkerfrie pastiller eller tyggegummi. På apoteket finnes det produkter som både stimulerer spyttproduksjonen og som inneholder fluor som beskytter tennene. En oppfriskende munnspray kan også forsøkes.
- Spis frokost og små måltider hver 3.-4. time.
Kilde: klikk.no, Norsk Tannpleierforening
Publisert: 19. Mars 2014
Finn din tannpleier