artikkel_010

Bruk tanntråd minst en gang hver dag!

Tanntråd, sammen med regelmessig tannpuss, er ett av de viktigste rådene vi får av tannpleieren for å unngå hull, plakk, dårlig ånde og infeksjoner i munnhulen

Likevel er det en del som fortsatt slurver eller «glemmer» å benytte seg av den forebyggende tråden. Andre dropper den bevisst, eller vet ikke hvordan de skal bruke den riktig.

For det er jo ikke helt lett å vite hva du faktisk bør eller ikke bør gjøre for å passe på at munnhygienen og helsen er på topp. I en verden som florerer av tips, råd og anbefalinger, særlig på nettet, kan du fort bli forvirret om hva du egentlig skal forholde deg til.

En gang om dagen, før leggetid

Vår anbefaling er at du bruker tanntråd en gang om dagen. Det holder for de aller fleste. Om du bruker tråden før eller etter tannpussen har ikke så mye å si. Det beste er at du benytter tanntråd om kvelden, for det er viktig at tennene er rene før du legger deg. Det er mye plakk, bakterier og matrester som fester seg i tennene i løpet av dagen, og dersom de blir liggende i mange timer over natten er det lettere at det danner seg hull og infeksjoner.

Hver dag

Utfør renhold mellom tennene hver dag. Tanntråden fjerner plakk og matrester som blir liggende igjen mellom tennene, og som tannbørsten ikke klarer å fjerne.

Bruk gjerne tanntrådholder.

Mange synes en holder gjør det enklere å bruke tanntråden. Vær systematisk, bruk sagende bevegelser, før tråden langs tannen til rett under tannkjøttsranden til du møter motstand og gjør det samme med neste tann.

Tannstikker og mellomrombørster

Tannstikker kan være et godt alternativ til tanntråd. Tannstikkene finnes i ulike tykkelser og i plast eller tre. De bør ha et trekantet tverrsnitt for maksimal effekt. Bruk tannstikken slik at den flate enden ligger mot tannkjøttet, og gnikk tannstikken mot tannen slik at bakteriene som ligger i overgangen mellom tann og tannkjøtt, fjernes.

Mellomrombørster kan være nyttig alternativ for enkelte. De finnes i ulike størrelser å velge mellom, her vil tannpleieren gi deg råd om hva som passer for deg.

Kilde: klikk.no, Norsk Tannpleierforening

Publisert: 19. Mars 2014

Finn din tannpleier

Aktuelt:

Hva dekkes av utgifter til tannbehandling for voksne?

Lurer du på hva som dekkes >>>

Filmer mot tannbehandlingsangst.

Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, >>>

Diabetes og munnhelse

Diabetes og munnhelse er tett knyttet >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 446 Sentrum, 0104 Oslo
E-post: post@tannpleier.no