artikkel_013

Blir tennene helt rene når du pusser?

Hvor ofte pusser du tenner? Du bør pusse to ganger om dagen, det er nødvendig for at tennene skal holde seg fine og friske.

Men husk at tannpussen bare renser tre av tennenes fem sider, tannbørsten kommer ikke til mellom tennene. For å få renset opp her må du bruke tanntråd,  tannstikker eller mellomrombørster.

Minst én gang om dagen

Tanntråd bør du benytte én gang om dagen, ellers kan matrester og plakk (bakteriebelegg) bli liggende mellom tennene selv om du pusser dem både morgen og kveld. Plakk kan føre til tannstein, hull og dårlig ånde.

Når du har rester av mat mellom tennene reagerer matrestene med bakterier i munnen, det dannes plakk og det utvikles svovelgasser. Det kan være årsaken til at du får dårlig ånde.

Det er alltid lurt å avslutte måltidet med å skylle munnen med vann.

Tanntrådholder

Å plundre med løs tanntråd kan være vrient. Det har heldigvis kommet flere smarte tanntrådholdere på markedet som gjør jobben lettere. Dermed går det enda raskere å rense mellom tennene.

Slik bruker du tanntråden:

Bruk sagende bevegelser og før tråden langs tannen litt under tannkjøttsranden til du møter motstand, litt tilbake igjen og utfør samme bevegelse på nabotannen.

Har du tannstein eller brune flekker?

Selv om du er flink med tannhygienen, vil det hos mange danne seg tannstein på tennene.

Godt renhold, er med på å redusere mengden tannstein. Tannstein er plakk som blir liggende ved tannhalsene og mellom tennene, og som etterhvert blir forkalket av spyttet og blir hardt. Det er typisk at vi får det på baksiden av de fremste tennene i underkjeven, og ved de bakerste jekslene i overkjeven.

Tannstein og plakk kan føre til blødende tannkjøtt (gingivitt) og til tannkjøttsykdommen marginal periodontitt, som fører til at beinfestet forsvinner.

Om du er flink med tannbørsten og bruker renhold mellom tennene daglig vil mengden tannstein bli redusert.

Brune områder på tannen, kan være tannstein som er blitt misfarget f.eks. av kaffe og te eller kun misfarging på tennene.  Misfargingen oppstår gjerne mellom tennene, eller ved overgangen mellom tann og tannkjøtt.

Fargetabletter avslører slurv

Er du usikker på om du pusser skikkelig, kan du kjøpe fargetabletter på apoteket som du tygger (men ikke svelger) etter at du har pusset tennene og brukt tanntråd.

Skyll så munnen, og sjekk om det sitter igjen noen farge på tennene. I så fall er dette områder der all plakk ikke er fjernet. Dette er en fin måte å sjekke om du pusser riktig. Deretter pusser du tennene til de fargede områdene er borte.

Tannpleieren renser tennene dine for tannstein. Mange har behov for å få gjort en skikkelig rens årlig. Noen pasienter bør få tannrens og puss flere ganger i året.

Jo renere tennene er, jo mindre er sjansen for å få hull og problemer med tannkjøttet.

Kilde: Norsk Tannvern, Klikk, Norsk Tannpleierforening

Publisert: 19. Mars 2014

Finn din tannpleier

Aktuelt:

Hva dekkes av utgifter til tannbehandling for voksne?

Lurer du på hva som dekkes >>>

Filmer mot tannbehandlingsangst.

Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, >>>

Diabetes og munnhelse

Diabetes og munnhelse er tett knyttet >>>

Norsk Tannpleierforening

Postadresse: Postboks 446 Sentrum, 0104 Oslo
E-post: post@tannpleier.no